MD CARS

Import en export van autos

Auto importeren

Auto importeren neemt toe

Steeds meer Vlamingen gaan hun auto importeren vanuit het buitenland. In 2012 bedroeg het aantal ruim 55.000 importauto’s. In 2013 steeg dit aantal naar zelfs ruim 88.000 importauto’s. Nu onze overheid de BPM wederom per 1 januari 2015 gaat verhogen verwachten wij nog een verdere toename van de te importeren voertuigen.

Vanuit Duitsland worden veel auto’s geïmporteerd

Gemeten naar land van herkomst heeft Duitsland de eerste plaats bij auto import. Daarnaast zijn België en de Verenigde Staten populair. Een auto uit Duitsland is geografisch eenvoudig net als België. Maar Duitsland heeft een groot aanbod van occasions, de auto’s uit Duitsland zijn goed onderhouden, rijk uitgerust met tal van accessoires en hebben veelal lage kilometerstanden. Maar de belangrijkste reden van importeren is vooral het te behalen prijsvoordeel die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s ten opzichte van de Nederlandse occasionprijzen. Begin hier uw zoektocht naar uw nieuwe auto. Duitse occasion web sites.

Alle auto’s kunnen voordeel opleveren, echter de één meer als de ander. Vooral de luxe merken en BPM vrije auto’s zijn import auto’s waar veel voordeel is te behalen. De duurdere auto’s worden veel geïmporteerd. Dit komt omdat het absolute voordeel (gemeten in euro’s) groot genoeg is om de tijdsbesteding en rompslomp “terug te verdienen”. Enkele veel geïmporteerde merken zijn Audi, BMW en Mercedes. Daarnaast importeren wij ook steeds meer Porsches, Volkwagens, Volvo’s en Skoda’s en de kleinere typen. De laatste trend is het invoeren van BPM-vrije auto’s. Aangezien er bij het importeren van BPM vrije auto’s geen BPM hoeft te worden betaald, maakt dit het prijs vergelijken over de grens heel eenvoudig.

Zowel jonge occasions als oldtimers als import auto

Jonge occasions worden veelal geïmporteerd omdat het voordeel daar relatief groot is. Daarnaast vallen deze importauto’s vaak nog binnen de fabrieksgarantie en is eenvoudig aanvullende garantie mogelijk. Hierdoor wordt u volledig ontzorgt. Oldtimers worden geïmporteerd omdat sommige specifieke oudere auto’s in Nederland schaars zijn. Met het buitenland erbij wordt het aanbod ineens een stuk groter. Auto’s van 15 jaar en ouder fiscaal anders (voordeliger) behandeld voor de bijtelling, zodat deze zakelijk interessant kunnen zijn, waardoor de vraag vanuit Nederland toeneemt. Deze regels zijn overigens wel veelvuldig aan veranderingen onderhevig.

Auto import uitbesteden of zelf auto importeren?

Om zelf een auto te importeren dient er een aantal stappen te worden doorlopen. In het kort betekent dit:

  • De auto kopen (denk aan CVO)
  • De auto transporteren naar Nederland
  • De auto door de RDW laten keuren
  • De rest BPM vaststellen en betalen
  • De kentekenplaten laten maken en bevestigen
  • En last but not least, de auto verzekeren

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het bovenstaande traject in zijn geheel uit te besteden aan ons.